Pravila

1 Igralište

Teren je pravokutnog oblika sa dvije end zone na svakom kraju, vrlo slično američkom nogometu.

2 Početak igre

Prije početka svakog poena obje ekipe se nalaze u svojoj end zoni. Ekipa koja igra obranu baca disk iz svoje end zone u protivničku, koja ima napad. Svaka ekipa se sastoji od 7 igrača na terenu.

3 Bodovanje

Svaki put kada napadačka ekipa uhvati disk u protivničkoj end zoni dobiva 1 bod.

4 Kretanje diska

Disk se može kretati u bilo kojem smjeru uspješnim dodavanjem između igrača iste ekipe. Igrači sa diskom se ne smiju kretati. Kada igrač uhvati disk mora se zaustaviti i ima 10 sekundi da disk doda suigraču.

5 Promjena posjeda diska

Kada dodavanje nije uspješno ( disk padne na tlo, padne izvan granica igrališta, presječe ga ili blokira protivnički igrač ili ga igrač ne baci u vremenu od 10 sekundi), obrana uzima disk i postaje napad.

6 Zamjene igrača

Igrači se mogu zamjeniti jedino nakon postizanja poena ili u slučaju ozljede. Jedan igrač može ući i izaći iz igre više puta.

7 Bezkontaktni sport

Fizčki kontakt u svrhu ometanja protivničkog igrača nije dozvoljen. Kada dođe do takvog kontakta zove se prekršaj.

8 Prekršaji

Kada igrač inicira kontakt sa drugim igračem, to je prekršaj. Ako se u slučaju prekršaja i zbog njega promjeni posjed diska, disk se vraća igraču na kojem je prekršaj napravljen. U slučaju da se igrač kome je zvan prekršaj ne slaže s tim da je napravio prekršaj, disk se vraća igraču koji je bacio disk.

9 Samokontrola (Fair-play)

Igrači su odgovorni za vlastite prekršaje i zvanje istih. Sve sporove rješavaju međusobno razgovorom.

10 Spirit of the Game

Ultimate naglašava srčanost i fair play. Kompetativna igra se podržava, ali uz poštovanje prema ostalim igračima, poštivanje pravila i uživanje u igri.

Ultimate u Hrvatskoj

Ultimate je stigao u Hrvatsku prije 10-ak godina. Prvi klub je osnovan u Zagrebu 2005. god. pod nazivom Mali Dim, a danas djeluje kao FlyBy Zagreb. Klub se svake godine uspješno natječe na međunarodnim i domaćim turnirima, te održava treninge kroz cijelu godinu.

FlyBy poziva sve zainteresirane da se prijave preko njihove Facebook stranice i pridruže treninzima.

Ultimate se osim u Zagrebu igra i u Zadru, Rijeci, Hvaru, Čakovcu, Varaždinu, Karlovcu.

Međunarodni turniri se već tradicionalno održavaju svake godine u Zagrebu, na Hvaru i Rabu, te Iloku.

U ljeto 2015. god. Hrvatska je po prvi puta nastupila na Europskom prvenstvu odžanom u Copenhagenu. Za sve igrače ovo je bio debi na najvišoj europskoj razini, te je stečeno ogromno iskustvo u borbi sa najboljim reprezentacijama Europe. Hrvatska je nastupila sa 25 igrača/čica u Mixed diviziji, te pokazala solidan potencijal za naredne godine.